Çorbalar

Mahluta Çorba
 
Mercimek normal su ile tencereye konularak kıvam alıncaya kadar pişirilir. Kıvam oluşunca kemik suyu katılarak çorba kıvamına getirilir. Daha sonra pirinç katılarak pir taşım kaynatılır. 

Sos : Un pembeleşinceye kadar kavrulur. Kavrulan unun üzerine baharatlar konularak karıştırılır. Daha sonra kemik suyu ile bu sos inceltilir.

Diğer tarafta altı kapatılan çorbaya yavaş yavaş ilave edilerek çırpılır.


Ezogelin Çorba

 
Mercimek normal su ile tencereye konularak kıvam alıncaya kadar pişirilir. Kıvam oluşunca kemik suyu katılarak çorba kıvamına getirilir. Daha sonra pirinç katılarak bir taşım kaynatılır. 

Kaynama bitince mikser ile çırpılır. Ayrı bir tavada şehriye yağda kavrulur, kavrulan şehriye kevgir ile süzülerek alınır ve çorbanın içerisine katılır. Bulgur eklenir ve hepsi tekrardan kaynatılır.

Şehriye kavurduğumuz yağda önce un pembeleşinceye kadar kavrulur, soğan, salça ve baharatlar eknelir, kavrulmaya devam edilir. Soğuk su ile seyreltilerek kaynayan çorbaya ilave edilir.

Mercimek Çorba

 Mercimek yıkanarak içerisinde kemik suyu bulunan tencere konur.Patates,havuç,soğan dilimlenerek aynı tencereye konur,tuz da eklenerek kaynamaya bırakılır.mercimek iyice özdeşlenene kadar pişirime devam edilir.Pişirim tamamlanınca mikserle karıştırılır.

   Ayrı bir tencerede sıvı yağ ile un kavrulur.Biraz kimyon ve toz biber katılır.Un kavrulunca ocağın altı kapatılır.Soğuk su ile kavrulan unun kıvamı açılır.Daha sonra çorbaya katılarak servis yapılır.(isteğe bağlı olarak bulyonda kullanılabilir.)

Et Yemekleri

Terbiyeli Köfte

 
Köfte Yapımı : Pirinç ılık su ile yıkanır. Rondo ile çekilerek kırılması sağlanır. Kıyma içerisine maydonoz, soğan, yumurta, ekmek, baharak, kırılan pirinç eklenerek yoğurulur (kıyma iki kez çekilmiş olmalı).

Daha sonra yoğurulan karışım cevizden biraz küçük yuvarlanarak tabanı yağlanmış tepsilere dizilir ve fırınlanır.

Sos : Yumurtanın sarısı çukur bir kaba alınarak biraz su ile köpürene kadar çırpılır. bu karışıma un eklenerek çırpmaya devam edilir. Son olarak yoğurt ilave edilerek çırpma sonladırılır.

Fırından çıkarılan köfteler başka bir kapta kaynatılan su içerisine bırakılır ve bir taşım kaynatılır. Sos yavaş yavaş çırpılarak eklenir ve kaynamaya bırakılır.

Ayrı bir tavada yav kızdırılarak kekik, toz biber ve nane kızartılarak çorbaya eklenir

Ekşili Köfte

Köfte Yapımı : Kıyma içerisine maydonoz, soğan, yumurta, ekmek, baharak, kırılan pirinç eklenerek yoğurulur (kıyma iki kez çekilmiş olmalı).
 
Daha sonra yoğurulan karışım cevizden biraz küçük yuvarlanarak tabanı yağlanmış tepsilere dizilir ve fırınlanır.
 
Sos : Ayrı bir tencerede un pembeleşinceye kadar kavrulur. Salça ve baharatlar ilave edilir. Su eklenerek sos kıvamına getirilir.
 
Fırından çıkarılan köfteler başka bir kapta kaynatılan su içerisine bırakılır ve bir taşım kaynatılır. Sos yavaş yavaş çırpılarak eklenir ve kaynamaya bırakılır.

Önceden haşlanan nohut yemeğe eklenerek 1 taşım kaynatılır.
 

Et Haşlama

 
Dana eti kişi başı 100-150 Gram olacak şekilde doğranır. Doğranan et tencereye alınarak üzeri 3 parmak geçecek şekilde soğuk su eklenerek 1 taşım kaynatılır (fazla kaynarsa et dağılır). 

Kaynayan et süzülür ve soğuk su ile yıkanır.

Ayrı bir tencereye yıkanan et alınır ve üzerine 3 parmak geçecek şekilde konularak kaynatmaya bırakılır. Et yumuşayana kadar kaynatma işlemine devam edilir. 

Sos : Çukur bir kaseye 1 yumurtanın sarısı konularak su ile köpürene kadar çırpılır. içine un ve yoğurt eklenerek çırpılmaya devam edilir. 

Çırpılan sos haşlanan etin üzerine dökülür ve ocağın altı kapatılır.

Ayrı bir tavada yağ kızdırılarak üzerine kekik ve toz biber konulup kavrulu ve haşlamanın üzerine dökülür.

Ayrı bir tencerede havuç ve patates haşlanarak servis esnasında et ile beraber servis edilir.
Soslu Fırın Tavuk1
 

Sos : Bir tencerede un pembeleşinceye kadar kavrulur. Domates ve biber salçası eklenerek kavurmaya devam edilir. Baharat ve sarımsak eklenir. Topaklanmadan su ile inceltilir. kaynamaya bırakılır (koyulaşıncaya kadar).

Tavuklar yaklaşık 45 dakika haşlanır. Haşlanan tavuklar daha sonra tepsilere dizilerek üzerine sos dökülür ve fırınlanır (önceden ısıtılan fırınlarda 180 derecede yaklaşık 45 dakika)
Çiftlik Köfte1

 
Köfte Yapımı : Kıyma içerisine maydonoz, soğan, yumurta, ekmek, baharak, kırılan pirinç eklenerek yoğurulur (kıyma iki kez çekilmiş olmalı).
  
Daha sonra yoğurulan karışım cevizden biraz küçük yuvarlanarak tabanı yağlanmış tepsilere dizilir ve fırınlanır.

Sos : Yumurtanın sarısı çukur bir kaba alınarak biraz su ile köpürene kadar çırpılır. Bu karışıma un ve yoğurt eklenerek çırpmaya devam edilir. Ocağa konularak sürekli karıştırılarak kaynaması sağlanır.

Fırından çıkarılan köftelerin üzerine kızartılan patates, haşlanan havuç ve bezelye konularak en son üzerine çiğ olarak yeşil biber ve domates dizilir. Üzerine sos dökülerek 180 derecede yaklaşık 45 dakika pişirilir.


Sebzeli Köfte

Köfte yapımı:Dana  kıyma,ekmek içi,kuru soğan,maydanoz,yumurta,baharatlar ve tuz eklenerek karışım yoğurulur.şekil verilen köfteler fırınlanır.

Sebze Hazırlığı:Yeşil biber,bezelye ve taze fasülye haşlanır.Patates kızartılır.Daha sonra hepsi çukur bir kabın içerisinde karıştırılır.

Sos:Un  sıvı yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur.Daha sonra pembeleşen unun içerisine biber salçası ve domates salçası eklenerek kavurma işlemine devam edilir.baharat eklenir.Sıcak su eklenerek sos kıvamına getirilir.

        Bir tepsiye fırınlanan köfteler dizilir.üzerine harmanlanan sebzeler konur.En son sos eklenerek 180 derecede yaklaşık 1 saat fırınlanır.

 

Patlıcan Güveç(etli)

  Etler ,hafifçe kızdırılmış ayçiçek yağ içine katılarak kavrulmaya başlanır.Etler pişmeye yakın sarımsak ilave edilerek kavurmaya devam edilir.Son olarak tuz katılarak pişirim tamamlanır.

   Küp küp doğranmış patlıcanlar ayrı bir tavada kızartılır.

    Sos:

    Ayrı bir kapta ayçiçeği kızdırılır.İçerisine un konularak unun kavrulması sağlanır.Salça ve baharatlar eklenerek kavurma işlemine devam edilir.Soğuk su katılarak sos kıvamı alması sağlanır.Bir taşım kaynatılarak pişirim tamamlanır.

 

      Kızartılan patlıcanlar bir tepsiye alınır.Üzerine pişirilen etler serpiştirilir.Bu karışımın üzerine de( çiğ olarak) doğranmış  domates ve biber eklenir.Üzerine sos gezdirilerek 170 derece de fırınlanır.Domates ve biberin pişmesi takip edilerek pişirim sonlandırılır.

     

Sebze Yemekleri

Beşamel Soslu Ispanak
 
Ispanak haşlanır. Haşlanan ıspanak süzülür, soğan ile kavrulur salça ve baharat eklenir. tepsiye serilir
 
Sos : Un kavrulur. Soğuk süt eklenerek un seyreltilir. İçine tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Kulakmemesi kıvamına geldiğinde altı kapatılır. Bu sos tepsideki ıspanağın üzerine serilir. En üste rendelenmiş kaşar konularak fırınlanır.
Karnabahar Kızartma
 
Karnıbahar haşlanır, süzülür, kızartılır ve tavaya dizilir. 
 
Sos : Un pembeleşinceye kadar kavrulur. Su ile seyreltilir. Biraz salça ve baharat eklenerek kaynamaya bırakılır (1 taşım). 

Kaynayan sosa limon suyu ve dövülmüş çiğ sarımsak ilave edilir. Kızartılan karnıbaharın üzerine yapılan sos dökülür, en üste kıyılmış maydonoz serpilir.
 

Pilavlar

Bahar Pilavı
 
Havuç ve bezelye haşlanır. Haşlanan havuç küp küp doğranır. Dere otu doğranır.

Normal pirinç pilavımız yapılır. Haşlanan bu malzemeler pilavın içerisine katılarak dinlenmeye bırakılır. 

İç Pilav (Taşlıksız Olan)
 Ayçiçek yağı ile çam fıstığı pembeleşinceye kadar kavrulur. Sonra pirinç ilave edilir. Pirinç kuruyuncaya kadar kavrulmaya devam edilir. Pirinçler kavrulunca kuş üzümü ilave edilir (kuş üzümleri yarım saat önceden ıslatılmış olacaktır). Tuz ve yeni bahar ilave edilir. Sıcak kemik suyu eklenerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Daha sonra altı kapatılarak demlenmeye bırakılır. 

Tatlılar

Sütlü İrmik Tatlısı

 

  • Süt kaynatılır. Kaynayan sütün içerisine irmik, vanilya, katı yağ, şeker konularak pişirilir. Pişen irmip tepsiye dökülüp soğumaya bırakılır. Üzerine hindistan cevizi ve tarçın dökülerek dilimlenir. 
Şam Tatlı



  • 1 gün önceden irmik, kabartma tozu, süt, şeker karıştırılır ve mayalanmaya bırakılır. 1 Gün sonra mayalanmış karışım tabanı yağlanmış tepsiye serilir. Üzerine pekmez ve süt iyice karıştırılarak sürülür.

  • 180 derecede tam pişmeyecek şekilde fırınlanır. Fırından yarım pişen tatlı dilimlenir ve tekrar fırınlanarak tam pişmesi sağlanır


  • Şurup : Su ve şeker kaynatılır altı kapatılmadan önce limon tuzu eklenir ve soğutulur. Soğutulan şurup kek sıcakken üzerine dökülür.